terug

 

Kunst in de Montfortkerk.

 

Het orgel.

 

Het pijporgel in de Montfortkerk is er destijds gekomen door een grootscheepse actie

b.g.v. het 12 1/2 jaar bestaan van de parochie.

Het orgel werd in het weekend van 17/18 november 1979 officieel in gebruik genomen.

Er werd toen een concert gegeven o.l.v. Ben Smeets.

Sopraan was Hanneke de Leeuw; op hobo speelde Harrie v. Veldhoven.

De bouwer van het orgel is Jan Hoogenes uit Gouda,

            die het nog steeds elk jaar komt stemmen en nakijken.

 

 

 

 

 

 

De piano

 

 

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Rigoletto Rösler, de piano in de Montfortkerk. Oorspronkelijk kom ik uit Oost Duitsland en via meneer E. Meijer kwam ik in Tilburg terecht Ik mag volgens de echte kenners trots zijn op mijn mooie klankkleur en ook mijn uiterlijk - eiken satiné - liegt er niet om. En... ik raak niet zo gauw ontstemd als mijn voorganger!     

Want zeg nou zelf, die Zimmerman was een goeie vent, maar zo gauw van zijn ŕ propos de laatste jaren dat er niet meer mee te werken was. 't Was wel sneu om hem af te danken want heel veel mensen hadden eraan meegewerkt om het geld voor deze piano bij elkaar te krijgen.

Er werd heel wat voor 'gesjoemeld en geproat' en een heleboel oliebollen voor gebakken.

U vraagt zich nu vast wel af hoe een arme parochie zich kan veroorloven om zo'n klassenproduct als ik ben, te kunnen kopen.

Dat is een verhaal apart.

Toen bekend was dat de parochie een nieuwe piano zocht, fluisterde een engeltje dit in het oor van een van de Fraters van Tilburg. In het fraterhuis stond een eerbiedwaardige grijsaard uit 1916, meneer Bechstein, - zo maken ze ze tegenwoordig niet meer- , maar hij was veel te hoog voor onze pianisten. Als ze achter de rug van deze oude-heer zaten verloren ze elk contact met het koor, jammer dus.

Maar die Fraters, alom bekend om hun goede werken, besloten de piano toch aan de parochie te schenken. Zo kon men mij met het geld van de verkoop ervan en met het inruilen van die valse Zimmerman geheel financieren. Meneer Meijer heeft mij nog voorzien van een rijdend onderstel, een mooie lamp en een hele brede muziekstandaard.

Ik ben blij dat ik in deze kerk mag wonen en hoop u nog lang te kunnen dienen. ( uit M.O 100. )