174                                             adres website: http://www.montfortparochie.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In dit nummer onder meer:

 

Vieringen met Kerstmis

(ook in de Vlaspit en de Bron)

 

Verslag berzinning

 

Kerst-in

 

Verslag Ziekenzegening

 

 

 

 

 

 

 

Jaargang 28, Nummer 174       

december 2013

 

 

We zitten weer midden in de donkere dagen voor Kerstmis. Tenminste, dit komt zo uit in ons klimaat, vroeg donker, regen en mist, kou en soms sneeuw en ijs. niet iets om echt vrolijk van te worden.

En juist in deze tijd staat ons leven in het teken van het komende Kerstfeest, waarin de geboorte van een kind centraal staat.

En niet zomaar een kind, Al is de geboorte van ieder kind een begin van een hoopvol, gelukkig leven, is dit kind, dat geboren wordt in erbarmelijke omstandigheden, de vervulling van een belofte, door engelen aangekondigd als “De Redder van de wereld”.

Ondanks alles wat er in de ruim tweeduizend jaar na zijn geboorte gebeurd is, ondanks dat wij kennelijk nog niet in staat zijn om zijn blijde boodschap in het leven van iedere dag waar te maken, blijft de geboorte van dit kindje, Jezus, ons nog steeds inspireren.

Nee, niet het kerstfeest van glamour en glitter, van volle tafels en dure cadeaus, maar stilstaan bij de werkelijke betekenis van deze geboorte.

We gaan niet bij de pakken neerzitten omdat er zoveel steeds weer fout gaat in de wereld en tussen mensen onderling, maar we laven ons aan dat verhaal van de geboorte als een basisgevoel dat in ons leeft en ons beweegt, een verhaal van hoop en vertrouwen.

Dat we de vervulling van zijn belofte dikwijls mogen ervaren in ons eigen leven, hoe klein het zich ook aandient. Zalig Kerstfeest!

Anja Verbraak

 

KERST  2013

De Sint heeft ons land weer verlaten en overal verschijnen kerstversieringen. Ze scheppen een warme, gezellige en behaaglijke sfeer. Maar, vraag ik me soms af, hebben we het Kerstfeest niet teveel geromantiseerd ? In vroeger tijden is het feest van de geboorte van Jezus gekoppeld aan het feest van het licht in donkere dagen. Voor veel hedendaagse mensen blijft alleen het feest van het licht over. Binnen onze geloofgemeenschap is er meer. We denken ook aan de vervelende onstandigheden waaronder Maria en Jozef door Bethlehem trokken op zoek naar een onderkomen. Vermoeid en hongerig, verkleumd van de kou, kwamen ze terecht in een stal. Het roept beelden op van mensen die in deze tijd, ver weg van huis en haard, op zoek zijn naar een plek om te wonen. Niet met een ezel, maar op een krakkemikkig bootje trekken ze naar een ver en onbekend oord. Misschien worden er onderweg ook wel kinderen geboren. Kinderen die een teken zijn van een nieuwe toekomst.
Maria en Jozef hebben hun kindje in doeken gewikkeld en in een kribbe gelegd. Ze zullen zichzelf vragen hebben gesteld over de toekomst van het kind. Een kind dat in de kinderjaren aan hen werd toevertrouwd, maar dat later uit zou groeien tot een voorbeeld voor zijn vrienden en dat zou sterven als de Verlosser van de wereld. Met hem is een nieuwe weg bereid voor ons allemaal. Een weg die niet altijd gemakkelijk is. We moeten vrede scheppen in onze eigen omgeving. We moeten onrecht bestrijden en omzien naar elkaar. Als dat ons lukt mogen we leven met en in een geromantiseerde kerstsfeer en mogen we elkaar een Zalig Kerstfeest  toewensen.

Het parochiebestuur

SAMEN OP WEG NAAR HET LICHT
De kinderen van 7 – 12 jaar worden op zaterdag 21 december uitgenodigd om samen een lantaarntje te maken. Met dat licht
http://www.kerknet.be/admin/files/assets/subsites/2130/foto_1215103759.jpggaan we in de kerk luisteren naar een kerstverhaal en zingen we enkele liedjes. Daarna gaan we met het licht op weg naar de kinderboerderij.
Daar denken we in de stal terug aan de omstandigheden waaronder Jezus werd geboren.
Tevens worden we met een traktatie ontvangen.
Als je mee wilt doen, geeft je dan op op het parochiesecretariaat.
Je kunt ook een briefje met je naam  in de brievenbus van de kerk doen, of bellen 013-45550510 ( tussen 13.00 – en 15.00 uur

 

GAUDEAMUS.

Vanuit het parochiebestuur, beste mensen, is het lot op mij gevallen om vandaag, nu Wiel precies één week en 75 jaar oud is, hem namens de parochie geluk te wensen,   of – kun je evengoed zeggen -  onszelf te feliciteren met zo iemand als Wiel in ons midden.En al heeft hij nu, naar Bijbelse begrippen, de leeftijd tussen de sterken en de zeer sterken bereikt, wij hopen dat hij nog lang in ons midden mag blijven voorgaan.

Wiel, ook al ben je dan niet de pastor van de parochie in de strikte zin, velen van ons beleven dit wel zo.  Je bent erg betrokken bij vreugdes en vooral ook bij groot verdriet van mensen. Maar met name als voorganger ben jij pastor van de Montfortparochie. Je hebt me ooit eens verteld hoe de liturgische gewaden precies die scherpte en kwetsbare diepte in iemand naar boven halen, die je nodig hebt om het woord van God tastbaar te maken. In de tijd dat je me dit zei, deden we als leken schriftuitleggers onze taak nog zonder gebedsmantel, maar nu weet ik dat het waar is.

Maar talent als voorganger hangt niet alleen af van de kazuifel, het zit ook echt in jouw persoon. Simpel gesteld: jij meent echt wat je zegt in je preken, en je zegt veel, heel veel. Mensen komen graag naar jouw diensten, en niet alleen omdat het dan ook eucharistieviering is. Ze komen omdat ze gesticht worden, om eens een ouderwets woord te gebruiken. Stichten betekent: oprichten, tot ontstaan brengen – mensen komen tot stand, ze komen overeind, ze worden weer iemand in jouw diensten.

Jouw preken zijn vaak een variatie op één grondthema: nl. dat echte menselijkheid mogelijk en doenbaar is, zeker als men in contact is met God, in de gestalte van Jezus Christus. Echte menselijkheid, daar gaat het jou om; je hebt het dan bijvoorbeeld  over oprechte vriendelijkheid zonder verborgen arrogantie (je een hele piet voelen, zeg je dan), over verzoeningsgezindheid heb je het en vooral ook erover dat we bij tegenslag het hoofd niet moeten laten hangen en bij de pakken neerzitten – niet toevallig zijn dat allemaal dingen die we de afgelopen dagen ook gehoord hebben bij de herdenkingen van Nelson Mandela.  Echte menselijkheid, ja, maar het hart van jouw preken is altijd dat de godsrelatie, daadwerkelijke betrokkenheid op Jezus van Nazareth, en gebed - dat precies deze godsdienstige dimensie die echte menselijkheid naderbij brengt. Uit jouw mond is dat niet alleen maar gepraat, woorden zoals er dertien in een dozijn gaan. Nee, in jouw uitvoering wordt het Woord van Alzo Hoge op een of andere manier vlees en bloed.

Die verwevenheid van Gods Woord en jouw persoon is het volgens mij ook wat jou tot een man van gezag maakt. Want dat ben je, een man van gezag. Dat heb ik vaak gemerkt, niet alleen in onze kleine schriftuitleggersgroep, maar ook vroeger toen je nog professor was, bij collega’s theologen. Dat gezag van jou ontstond niet alleen uit je vakmanschap, je eruditie en je publicaties. Het had ook altijd te maken met jouw persoon. Ook als theoloog was je niet alleen de geleerde, maar ook verkondiger. Bij je afscheidsrede bijvoorbeeld zeiden een aantal protestantse collega’s met wie ik wat na praatte: Wiel theologiseert als Luther, predikend. Dat maakt van jou niet zozeer een dominicaan-predikheer maar een echte Montfortaan: Louis-Marie Grignion zou trots op je zijn.

Wij zijn dat ook, wij hier van de Montfortkerk, we zijn trots op jou, Wiel, en we willen dit eens gezegd hebben,  al weten we dat je daarop niet zit te wachten. En nogmaals: we hopen jou nog lang in ons midden te houden. Het moge jou goed gaan.

Frans Maas

ZIEKENZEGENING oktober 2013

Op 19 oktober heeft er een ziekenzegening plaats gevonden in onze Monfortkerk
Ongeveer 16 mensen hadden zich hiervoor opgegeven. Zr. Catharine verzorgde deze viering.
De ziekenzegening houdt in dat je met elkaar bidt en zingt om steun, kracht en
bemoediging te krijgen voor het verdere leven. In ons geloof zijn wij verbonden met het doopwater en het licht. Tijdens deze viering hebben wij bij het doopwater een kruisteken gemaakt, heeft de handoplegging plaatsgevonden en hebbe we een lichtje ontstoken aan de paaskaars. Een lichtje ontsteken creëert een moment van stilte.
Als herinnering aan deze viering mochten we een steen uitzoeken waarvan wij dachten dat die het beste bij ons leven paste.
Na de viering hebben we gezellig samen nog na gepraat onder het genot van een kopje koffie, een hapje en een drankje.      

'

Zr. Catharine heeft van deze viering een warme en intense middag gemaakt.

Die ik als heel fijn heb ervaren waardoor ik kracht heb gekregen om verder te kunnen
leven.
Thea van 8roekhoven

 

 

VOOR ELKE TOCHT IS ER EEN STER

 Voor elke tocht is er een ster
een woord, een teken
een weg, een uitweg
een terugweg als het moet

 Voor elke tocht is er een ster
een vriend, een hand
een boek, een beeld
een lied misschien

 Voor elke tocht is er een ster
voor ieder mens
voor oud en jong
voor iedereen die zoekt
naar redding en naar recht

 Voor elke tocht is er een ster
die wijzen brengen zal
waar 't wonder van het leven
in eenvoud wordt getoond
waar Gods liefdevolle geven
in Kinderogen woont

 Voor elke tocht is er een ster
zoek niet al te ver.....

 Bron: Zusters Franciscanessen

PROJECT SOCIALE VOORZIENINGEN

Na jaren heel actief bij de werkgroep betrokken te zijn geweest, heeft Annelies Reesink haar taken overgedragen.
Annelies heeft al die jaren heel wat mensen uit onze wijk “uit de brand geholpen” door een kleine financiële  bijdrage, geschonken door de Vincentiusvereniging.  Het blijkt steeds weer dat er mensen zijn, binnen onze gemeenschap, die het financieel soms erg moeilijk hebben. Wat is het dan geweldig dat we die mensen kunnen helpen.
Annelies: wij willen je ontzettend hartelijk danken voor alles wat je voor de werkgroep hebt gedaan. We hebben je altijd bewonderd om je tomeloze inzet voor de zwakkere in de samenleving.
Behalve Annelies is Conja Collard ook actief bij de werkgroep betrokken. Ook zij weet wat er zich in onze omgeving afspeelt. Op verzoek van Annelies hebben Til en Hans Wouters het stokje overgenomen. Zij zullen samen met Conja het project voort zetten. Met de back-up van Annelies en de Vincentiusvereniging moet dat zéker lukken.

Aanvragen voor de financiële ondersteuning lopen altijd via het Parochiesecretariaat dat bereikbaar is van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur.

Namens de werkgroep, Hans Wouters

PEUTER- EN KLEUTERVIERING 24 DECEMBER 2013

Dinsdag, 24 december 2013 om 15.30 uur is er in Montfortkerk, Corellistraat 231, te Tilburg weer een Peuter-en Kleuterviering.
http://www.kerktytsjerk.nl/kerst08/kerst-projectposter.jpgEen viering speciaal gericht op peuters en kleuters met hun ouders.
Het thema van deze viering is: Licht in onze wereld.
Het is de bedoeling dat we op een speelse manier het verhaal van de geboorte van Jezus gaan beleven. De kindjes gaan samen met ons op bezoek in de stal.
Het zou leuk zijn als de kinderen verkleed zouden komen als herdertje of engeltje.
De ouders van de doelingen van het afgelopen jaar worden uigenodigd het doopschelpje op te halen.
Na afloop van de viering krijgen de kinderen limonade met iets lekkers en voor de ouders is er koffie of thee.
Wij hopen dat we ook dit jaar weer veel kindjes met hun ouders mogen ontmoeten.
Weet dat iedereen welkom is.

Werkgroep Peuter-en kleuterviering

KERST-IN 2013

De werkgroep Kerst-In Tilburg-Noord, organiseert dit jaar voor de 38e keer op eerste Kerstdag een Kerst-In in de Montfortkerk, Corellistraat 231 te Tilburg. Kerstfeest vieren doe je immers niet alleen! Een kerstfeest voor jong en oud, blank en zwart. Een kerstfeest voor iedereen, maar speciaal voor die mensen, die om welke reden ook, niet in staat zijn om thuis kerstmis te  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/Kristall53.jpgvieren, Vanaf 14.00 uur staan de deuren van de Montfortkerk, op eerste Kerstdag open. En kan een ieder die dat wil een kijkje komen nemen. Om 17.30 uur wordt er een koffietafel gehouden voor die mensen, die zich hiervoor hebben ingeschreven. Wij proberen te realiseren dat deelname aan onze Kerst-In gratis is, zodat mensen, die minder goed bij kas zijn, ook deel kunnen nemen aan onze Kerst-In.

Onze werkgroep bestaat uit een groep enthousiaste mensen, die al jaar op jaar, met veel plezier op eerste Kerstdag actief zijn, om samen met andere mensen, een fijn Kerstfeest te vieren.

Wilt u zich aannmelden voor de kerst-in en/of koffietafel dat kan op een van de volgende manieren tot en met 20 december 2013.

Telefonisch bij:

Annemarie de Man                           013-4554323
Jos Bierings                                     013-4554427
Marian Schipper                               013-4559013 (spreek gerust mijn voicemail in)
Parochiecentrum Montfortkerk       013-4550510 tussen 13.30 uur en 15.00 uur

Of schriftelijk:

Werkgroep Kerst-In, p/a Corellistraat 231, 5049 EJ Tilburg

We gaan ook dit jaar weer proberen om er iets speciaals van te maken.

Het programma is nog wel niet helemaal rond. Maar een paar dingen kunnen wij u al melden.

Van14.00 uur tot 15.00 uur treden voor u op Duo Biez.

Zij zullen door middel van gitaar en zang, het begin van de middag vrolijk opluisteren.

Verder heeft Marion Bergman zich bereid verklaard om op te treden.

En ook Jan en Kris zijn dit jaar zeker van de partij.

De stichting van Hand tot Hand is ook dit jaar weer aanwezig met kleine hebbedingetjes ten gunste van het goede doel.

Bart van de Kraan, sneltekenaar, voor de meesten geen onbekende, is aanwezig om een portret van u te tekenen.

Bert Scholten zal weer een mooie tentoonstelling van kerststallen verzorgen.

En voor de kinderen is er uiteraard weer een gezellige kinderhoek.

Kortom het belooft weer een gezellig middag te worden. Wij hopen weer veel mensen te ontmoeten. Weet dat u welkom bent.

Werkgroep Kerst-In

NIET ONDER EEN STOLP

Dit is het thema van de gebedsviering op zondag 29 december.
Wellicht zijn sommigen van ons van huis uitvertrouwd met een stolp. Op deze zondag een stolp met daaronder de Heilige Familie. Een stolp is doorzichtig. Ze heeft niets te verbergen.
Van de andere kant, een stolp sluit af……..degenen die eronder zitten, zitten gevangen; het zijn kasplantjes, ze kunnen geen stap buiten de deur zetten. De stolp, ze moet het symbool zijn van hoe het juist niet moet zijn. Daarover willen we samen nadenken en bidden om zicht te krijgen op de juiste ontwikkelingen. De meditatieve gebedsviering is een viering waarin bezinning een belangrijke rol speelt. Door stiltes, muziek en woorden wordt getracht de juiste sfeer te scheppen. Laat dit toe in uw hart.

Werkgroep Gebedsvieringen.

BEZINNING. WAT AANTEKENINGEN
gemaakt bij de bezinningsbijeenkomst in de H. Montfortparochie op 30-11-2013.

De opening van de ochtend gebeurt door Joke Roovers, zij heet ieder welkom, stelt ons Sjack Willemen voor en wenst ons een vruchtbare bijeenkomst toe. Dan stelt Sjack zichzelf voor en zegt dat hij een gelukkig mens is want hij heeft een schat van een vrouw en 4 kinderen. Hij is pastoraal werker en zo’n vak doe je vanuit je hart, binnen het kader van mensen, gemeenschappen. Dat is zijn basis. Hij haalt de fusie aan, vandaag geen meningen vanuit ons hoofd maar wel vanuit ons hart, vanuit ons zelf. Wat is het perspectief dat ons te wachten staat? Hoe kan ik, klein als ik ben, overeind blijven in dat grote geheel? BIJ onszelf blijven en niet OP onszelf. Er liggen enkele dingen op de tafel voor hem, een afzetlint, rood wit geblokt. We willen geen afzetlint om ons heen. Er ligt een rond brood, verdeeld in verschillende vlakjes, en dat staat voor Naar Buiten Gaan maar wel bij jezelf blijven, bij je hart, bij wat je gelooft. Op de laatste manier heb je veel te winnen. Verder is er de Bijbel, het boek waaruit ons geloof gegroeid is.

Ieder heeft twee vellen papier gekregen, een met tekst, o.a. Handelingen 2, 37B-47. Sjack vraagt ons om een woord, zin of zinsdeel aan te strepen dat ons het meest aanspreekt. Het gaat te ver om de hele tekst over te nemen dus beperk ik me tot het aanhalen van de nummers van de verzen. 42 omdat het doet denken aan het begin van de Kerk. 46, samen maaltijd houden in blijdschap en eenvoud; 45,41, 46. Sjack herneemt het woord;  Eerst naar het Goirke gaan en dan terug naar H. Montfort, massaal naar de tempel gaan en dicht bij huis, bij jezelf brood breken. Mensen om je heen die je iets doen, waar je iets mee hebt. Vader en moeder zorgen in eerste instantie voor het eigen gezin. Hoe kunnen wij ons meer bekwamen om vanuit de kleine parochie een grote parochie te worden. We kunnen allerlei dingen organiseren maar dat is niet Bij onszelf blijven, dat is Wat geloof ik, wat zou ik met een ander willen delen en zelf niet kwijt willen raken. Oefenen om een grote parochie te worden is oefenen om dingen met elkaar te delen.

Sjack vraagt ons om in de kerk een foto te zoeken en mee terug te brengen. Dan vertelt ieder waarom hij/zij die foto heeft gekozen. Gedachten bij de foto’s zijn; uitwaaien aan zee, je hoofd leeg maken. Lichtpuntje, niet opgesloten zijn maar buiten. Muziek die gelukkig maakt. Een warrig touw maar toch een geheel. Een vogel voedt zijn jongen zoals de jongen later hun jongen weer zullen voeden. Natuur, stilte, opnieuw ontdekken en ook gemeenschap. Zo vaag en als je dichterbij komt, herken je ook de mensen. Sint Maarten. Jezus, de moeite waard om te volgen. Omdat die oude boom iets door wil geven, die knoest zo mooi is met vele gezichten. God komt aan het licht in het gezicht van een ander. Verwrongen beeld vecht met zijn geloof. Bloemen, daar word ik altijd blij van. Als we samen blijven staan, staan we sterker. Het bruisen van de zee, van het water gaat zo ver weg. Mensen samen aan tafel, samen delen. Teken van verbondenheid, houvast, veiligheid.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTPqmyabp4eOLFKR9ZrWJsUlJfnFacDu6zI0GKN237XV0DfTa5tDe volgende opdracht is het zoeken van een zin uit de bijbel of uit een lied en omdat er nogal wat koorleden aanwezig zijn komen onder andere de volgende woorden, zinnen voorbij. “Die ons voor het licht gemaakt hebt, dat wij leven”. “Dan dragen de bergen schoven van vrede”, “bergen verzetten”. “Trek ik de zee door dan zal ik je vinden.” “Licht dat mij aanstoot in de morgen” en “doelloos en onvindbaar zijn”. Het steppenlied, “de dode zal leven”, het hiernamaals. Gememoreerd wordt aan het 35 jarig bestaan toen het koor met een lint door de kerk liep. “In de stilte gaat weer open wat zolang verborgen was.” Nabijheid en Duisternis. “In de verte roep ik  tot u Heer.” De bergrede, een manier van leven en naar de medemens kijken. “De mensen zijn als bomen die staan in weer en wind”, met de kijk naar het eigen leven. “Gij zijt Petrus en op deze rots zal ik mijn Kerk bouwen”. “Ik roep jou en maak van jou een mensenvisser”. “Wie zeggen de mensen dat Ik ben en wie ben ik voor jou?” Eenheid in geloof maakt ons sterk. “Machtige God maak mij sterk in mijn geloof”. Samen aan tafel, samen delen. “Dit ene weten wij en daaraan houden wij ons vast, er is een woord dat eeuwiglijk zal duren”.

We noemen andere woorden voor God zoals Enige, Vader, Onzienlijke, Almachtige. Wij zijn in de handen van God. God wordt in andere mensen gezien. Of zwijgen of op menselijke manier over God te spreken of aan te duiden, op onze beperkte manier. Nooit helemaal zeker weten of precies te omschrijven. Soms ben ik blij dat er even iets van God oplicht. Dat kan een gevoel, een moment, sfeer, muziekstuk zijn. Het zijn niet altijd de woorden of de reuk van wierrook.

Het lijkt een heel avontuur als Het Goirke ‘die”plaats wordt, het kost wat om er bij te horen, je moet ook geraakt willen worden.

Wat kiezen we, het lint of het brood? Sommigen denken beide nodig te hebben. We moeten het Montfortaanse overeind houden en het brood, waar we ook zijn, kunnen we breken en delen.
Ter afsluiting leest Sjack de tekst van Handelingen voor en sluit af met het Onze Vader.
Joke geeft ons nog mee om niet op ons zelf maar bij ons zelf te blijven.

NACHT VAN DE RELIGIES

Op zaterdag 16 november hebben veel religieuze organisaties hun deuren geopend voor belangstellende bezoekers. Onze parochie heeft samen met De Vlaspit en De Bron een bijeenkomst in de kerk van ´t Goirke georganiseerd. Twee brandende vuurkorven en brandende fakkels moesten de mensen de weg wijzen. In de kerk lag een aantal foto´s waarbij de mensen iets konden schrijven over de gedachten die deze bij hen opriepen en eventueel een verwijzing naar de H. Schrift. Hier is weinig gebruik van gemaakt. Meer belangstelling was er voor het verhaal over Peerke Donders. De rondleiding begon bij de doopvont waar Peerke is gedoopt. Pastor S. Willemen vertelde hierover en kon daarbij aangeven dat ook hij, zijn vader en zijn grootvader hier zijn gedoopt. Het volgende moment was  een gebrandschilderd raam over de priesterwijding. Pastoor F. Lemmens kon daarbij ook herinneren aan de eigen priesterwijding. Verder naar een beeld, gemaakt door een parochiaan.                    
Hier vertelde G. Stevelink van De Vlaspit over het werk, vaak onder barre omstandigheden, in Suriname. Tenslotte zijn we naar het altaar getogen, waar D. Santegoets namens onze parochie iets vertelde over de zaligverklaring. Boven het altaar hangt een door een Italiaan geschilderd portret. Aan het einde van de rondgang die indruk maakte door de teksten en de stilte kreeg ieder nog een kaart met de beeltenis van Peerke.
De kerk was nog koud, maar er is uitzicht op de installatie van een verwarming.
Uit verhalen hoorden we, dat de kerk in Noord helaas was gesloten, maar mensen hebben verhaald over: De bijeenkomst bij de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk; er heerste een ingetogen sfeer, mede door de muziek. De zusters schilderden iconen.
Bij de kerk van ´t Heike stond de deken op straat met enkele jongelui. Zij zongen, begeleid op een piano en door een violiste enkele Taizé-liederen. Daarnaast waren er enkele meditatieve momenten.
Als we aan de jeugd denken, mogen we zeker de presentatie van de Mandela-groep in de Hoefstraat niet vergeten.
Bij Johannes Zwijssen werd een dvd van frater Wim Verschuuren getoond. Deze zou, volgens onze zegsvrouw , ook wel eens in de Montfort getoond kunnen worden. We zullen daar in de toekomst aan denken.
Niet alleen r.k. organisaties waren actief.

In de Pauluskerk vroeg de Indonesische gemeenschap de aandacht. Ze schreven: We bidden voor jou.
Hiermee hebben we slechts die locaties beschreven waar we over gehoord hebben. Ongetwijfeld zou er meer te verhalen zijn.

EERSTE  H. COMMUNIE

In januari nodigen we de bij ons bekende kinderen met hun ouders uit voor een informatie-avond. Uiteraard is het http://www.genxrising.com/uploaded_images/eucharist-732042.gifook mogelijk om alvast uw belangstelling kenbaar te maken op het parochiesecretariaat. De datum voor de eerste H. Communie is 25 mei 2014
Helaas heeft het parochiebestuur de ouderbijdrage moeten verhogen naar € 55

 

NIEUWJAAR

Aan het begin van een nieuw jaar willen mensen elkaar een goed jaar toewensen. Ook wij als geloofsgemeenschap willen even stilstaan bij elkaar. Daarom nodigt het parochiebestuur u op zondag 12 januari uit om na de viering nog ven bij elkaar te verwijlen met een kopje koffie en een glaasje. We kunnen u dan alle goeds toewensen.


COMMUNIE THUIS MET KERSTMIS

 

Zieken, en mensen die slecht ter been zijn, en niet in staat om zelf naar de kerk te komen voor een viering, bieden wij de gelegenheid om thuis de communie te ontvangen.

Wanneer u van ons aanbod gebruik wilt maken, gelieve u zich te melden bij ons Parochiesecretariaat dat van dinsdag tot en met vrijdag geopend is tussen 13.00u en 15.00u. Telefoonnummer 013 4550510. Er wordt dan vervolgens contact met u opgenomen over het tijdstip waarop u ons kunt verwachten.

VERVOER

Ook wanneer parochianen niet in staat zijn zelf naar de kerk te komen, maar dit met het Hoogfeest toch wel willen, kunnen zij dit bekend maken aan het Parochiesecretariaat; dan wordt er iets geregeld.

 

DIENSTEN MET KERSTMIS IN DE ANDERE VESTIGINGEN VAN ONZE PAROCHIE

 

VREDESKERK

 

Kerstavond dinsdag 24 december 18.30 uur: Gezinsviering

Voorganger: Pastor Sjack Willemen

2e collecte: Rest.fonds Kerk Goirke

Kerstavond dinsdag 24 december 21.00 uur: Nachtmis Eucharistieviering

Voorganger: Pastor Philip Rooijmans. Zang: Gemengd koor Goirke

2e collecte: Rest.fonds Kerk Goirke

 

1e Kerstdag woensdag 25 december 10.00 uur: Eucharistieviering

Voorganger: Pastoor Frank Lemmens. Zang: Gemengd koor De Bron

2e collecte: Rest.fonds Kerk Goirke

 

2e Kerstdag donderdag 26 december 10.00 uur: Eucharistieviering

Voorganger: Pastoor Frank Lemmens

 

Locatie: DAGKAPEL

Nieuwjaarsdag woensdag 1 januari 10.00 uur: Eucharistieviering

Voorganger: Pastor Philip Rooijmans.Zang: Gemengd koor De Bron

2e collecte: Rest.fonds Kerk Goirke

PETRUS DONDERSKERK

Dinsdag 24 december:

16.00 uur        Peuter-kleuterviering.

18.00 uur        Kind gerichte woord- en communiekerstviering.

20.30 uur        Eucharistieviering Kerstmis.

22.30 uur        Nachtmis.

 

Woensdag 25 december:

10.00 uur.       Eucharistieviering Hoogfeest Kerstmis.

 

Donderdag 26 december:

10.00 uur        Woord- en communieviering 2e kerstdag.

 

Zondag 29 december:         

10.00 uur.       Eucharistieviering Heilige Familie.

 

Dinsdag 31 december:        

19.00 uur.       Woorddienst oudejaarsavond.

 

Woensdag 1 januari 2014:

10.00 uur.       Eucharistieviering.

 

TILBURGS GREGORIAANS KOOR

Op zondag 26 januari 2014 zal het Tilburgs Gregoriaans Koor de zang verzorgen tijdens de eucharistieviering van 10.00u. De voorganger is dan pater Wiel Logister. Voor mensen die graag de oude gregoriaanse gezangen nog eens meezingen, is dit een bijzondere aanrader.

U bent allemaal van harte welkom!


ZALIGE KERST EN VOORSPOEDIG NIEUWJAAR

De redactie van de Montfort Onderweg voegt het hare toe aan al de goede Kerstwensen die in dit nummer al eerder zijn gedaan.

Dit jaar is Mgr. J. Bluijssen, lang geleden Bisschop van Den Bosch, ons door de dood ontvallen. Hieronder enkele gedachten van hem over vrijwilligers in Parochies:

Gedrevenen

Kun je in de kerk spreken van vrijwilligers?
Wie hun christen-zijn overwegen,
komen tot de conclusie
dat zij ontvangen om te geven,
krijgen om te getuigen,
zijn geroepen om te dienen,
begiftigd om te delen.

Zoals adeldom verplicht,
zo laat het christen-zijn
mensen niet vrij,
maar drijft hen tot
inzet en dienstbaarheid.
Zij zijn dan niet meer
vrijblijvende gelovigen,
maar gedrevenen
die het niet laten kunnen. 

Mgr. Johannes  Bluijssen

 

Let op: voortaan vervalt aparte vermelding van de schriftuitlegger: dit is altijd dezelfde als de voorganger; als het een keer anders is, zetten we het erbij.

Tenzij anders vermeld zijn de vieringen op zondagen om 10.00 u

Tweede kolom: soort viering; derde kolom: voorganger;

vierde kolom: zang;  onderlangs: andere mededelingen.

15 dec.

Woord- & Communieviering

3e zondag van de Advent

F. Maas

 

Samenzang

22 dec.

Woord- & communieviering

S. Willemen

samenzang

4e zondag van de Advent

24 dec. 15.30 u.

Peuter- en Kleuterviering

24 dec. 21.00 u.

Eucharistie

F. Lemmens

Experikoor

Kerstnachtviering

25 dec. 10.00 u.

Eucharistie

W. Logister

samenzang

Eerste Kerstdag

29 dec.

Woord & Gebed

Werkgroep gebedsvieringen

samenzang

1 jan. 2014 10.30 u.

Eucharistie

W. Logister

 

Nieuwjaarsdag

5 jan.

Eucharistie

F. Lemmens

samenzang

12 jan.

Eucharistie

W. Logister

Experikoor

Doopzondag

19 jan.

Woord- & Communieviering

A. Verbraak

samenzang

26 jan.

Eucharistie

W. Logister

zie hieronder

Zang door het Tilburgs Gregoriaans Koor

2 febr.

Eucharistie

F. Lemmens

samenzang

9 febr.

 

Woord- & Communieviering

 

F. Maas

 

Experikoor

Thematische viering

16 febr

Eucharistie

W. Logister

samenzang

Doopzondag

.23 febr.

Eucharistie

W. Logister

samenzang

Koorrepetitie Experikoor donderdags 19.30-21.00 u.

KERKLEDENADMINISTRATIE:

Vanwege de privacyregels krijgt de parochie geen gegevens van de gemeente en ook niet automatisch van de zieken- en verpleeghuizen. Dus:

Help onze administratie door wijzigingen (als verhuizing, geboorten en overlijden) aan het parochiesecretariaat door te geven. Veel dank!

Bij verhuizing kunt U op het TNT-verhuisbericht RKParochie aankruisen.

 

 

ZIEKENHUISBEZOEK: wanneer U vanuit de parochie bezoek wilt, verzoeken wij U dit door te (laten) geven aan het zieken- of verpleeghuis en ook nog aan het parochiesecretariaat (z.o.z.)

HUISBEZOEK: Wie thuis vanuit de parochie bezocht wil worden, bij ziekte of om welke reden ook, kan dit doorgeven aan het parochiesecretariaat (z.o.z.)

VERVOER NAAR KERK: Als U contact opneemt met het parochiesecretariaat, zal geprobeerd worden om vervoer naar kerkdiensten te regelen. Parochianen zijn van harte bereid om U op te halen en thuis te brengen, al of niet na een kopje koffie, na de dienst, te hebben genoten.

Bereikbaarheid van het parochiesecretariaat en de Pastor is op de achterzijde ruim beschreven.

Als adres en/of tenaamstelling onjuist zijn, geef dit dan door aan het parochiesecretariaat, via een briefje in de brievenbus of telefonisch (4550510) dan wel per e-mail (montfortparochie@12move.nl

Parochiesecretariaat:

Corellistr. 231

5049 EJ Tilburg

telefoon: 013-4550510. E-mail: zie vak hierboven

Gironr: NL35INGB00011433050 t.n.v. Montfortparochie-Stokhasselt, Tilburg

Banknr: NL73RABO0151213011 t.n.v. Montfortparochie-Stokhasselt, Tilburg

Het parochiesecretariaat is geopend dinsdag t/m vrijdag, 13.00-15.00 u., tel. 013 4550510

Van 25 dec. t/m 1 jan blijft het secretariaat gesloten

Buiten de openingstijden krijgt U via de telefoon het 06-nummer. Voor spoedeisende zaken kunt U via dit nummer contact opnemen.

Kopij voor het volgende nummer uiterlijk op 29 januari.

Het volgende nummer verschijnt plm 7-8 februari.

Redactie: Marie-José Coolen

                Frans Spijkers

                Joep Rietveld, Debussylaan 20

                   tel. 4550703; e-mail: petjoeprietveld@home.nl

bijdragen aan de website via het parochiesecretariaat of de webmaster bennoije@home.nl